Manuele Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een zachte en rustige massage met ritmische schuivende en pompende bewegingen. Om overtollig vocht, afvalstoffen uit het weefsel te halen en af te voeren. Lymfedrainage kan worden toegepast op het gehele lichaam.

Wat is Lymfe?

Lymfe is een kleurloos vocht dat uit de bloedvaten wordt geperst en in de weefsels komt. Het lymfevatensysteem voert het vocht af. Het systeem is tevens betrokken bij de afweer, er zitten ook cellen in die betrokken zijn bij de afweer (dus dat je minder snel ziek wordt of bij ziekte snel beter). Het lymfatische stelsel is een afvoersysteem. Lymfe bevat ongeveer dezelfde bestanddelen als het bloedplasma maar heeft een hogere concentratie eiwitten en afvoer van grotere moleculen. Bij lichaamsarbeid neemt de concentratie eiwitten in het weefsel toe en deze moeten afgevoerd worden.

Naast de manuele lymfedrainage kan het gebruik van kinesiotape ondersteunend werken. Er wordt dan gebruik gemaakt van een lymfetape. Deze tape heeft een liftende werking en geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld.

De te behandelen klachten kunnen uiteenlopend zijn:

   • Zwellingen (Oedemen)
   • Bloeduitstortingen
   • Voor en na operaties
   • Kneuzingen en verstuikingen